Recept - Hög luftig chokladtårtbotten

Idag är jag i bakartagen igen. Den här gången är det en tårta som ska bakas till dagens födelsedagskalas här hemma. Jag tycker de färdiga tårtbottarna i affärerna är ganska trista och tråkiga (och platta!). Därför tänkte jag dela med mig av receptet jag kör efter, för egengjord är så mycket godare! Den här blir både hög, luftig och god. Just det här receptet är till en chokladtårtbotten.
 
 
 
Du behöver:
4 ägg
2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
3/4 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
 
Gör såhär: 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Vispa 4 ägg och 2 dl socker på högsta effekt i cirka 8-10 minuter. Smeten ska ha blivit lite tjockare och lite mer trögflytande. Den ska inte vara rinnig.
 
Blanda 3/4 dl potatismjöl med 3/4 dl vetemjöl i en bunke. Häll i ingredienserna sakta så det kommer i lite luft samtidigt. Häll sedan i 3 msk kakao och 1 tsk bakpulver. Rör om igen. Här kan du välja lite själv hur stark chokladsmak du vill ha, häll i lite mer kakao om du vill men minska då lite på mjölet. Annars kan kakan bli torr.
 
Häll sedan i blandningen i äggblandningen i fyra omgångar. Häll i lite, vispa sakta, häll i lite, vispa sakta osv. Försök att inte vispa för mycket, inte mer än nödvändigt. 
 
Värm lite smör eller använd flytande smör, pensla sedan smöret på kanterna i en rund form. Använd helst inte ströbröd! Bara smält smör är bättre. Häll sedan i smeten i formen och ställ in i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter. Försök känn efter så att kakan är genomgräddad.
 
Ett tips är låta kakan svalna något, hjälp sedan till att skära bort kakan från kanterna i formen. Frys sedan in kakan en stund, det är mycket lättare att dela kakan i tre våningar när den är lite fryst, annars kan det smula en hel del och det är svårare att skära i den.
 
Du kan även finskära kakans överdel lite så den blir jämn och fin. Gäller även kanterna ifall det inte ser helt bra ut.
 
? Petra

sv ja det är tur det :)

? Mia

Gott med hemmagjord tårta! Håller med dig om att det är bättre än köpes. Firar ni något eller gör du bara för skojskull? :)
? NAMN
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


HEMSIDA


KOMMENTAR